Bergvärme för ekonomi och miljö

Det är inte alltid lätt det här med att första miljön, och skillnaden på vad som är bra – och vad som är dåligt. Många säger olika, och ibland går någonting som man först trodde var miljövänligt, till att vara dåligt för miljön. Men, ett som är säkert – det är att miljön behöver vår omtanke. Oftast är det också väldigt bra för plånboken när man är miljömedveten. Ett bra exempel på det är att välja bergvärme. Det kan kosta lite i början, men i längden tjänar man garanterat det. Men det främsta alternativet att välja värmepump till sitt boende är självklart miljön. Åkerberg & Son säljer bergvärme i Södertälje, och pratar mycket om hur bergvärme och värmepump påverkar miljön. De har till och med tagit fram olika diagram, vilka visar fördelarna.

Bostadsrättsförening investerar i bergvärme

Att använda sig av bergvärme är nog någonting de flesta bostäder kommer att göra i framtiden. Några som följer trenden är bostadsrättsföreningen Bosvejdan i Sundsvall. De är en av landets näst största bostadsrättsföreningar med 1033 lägenheter, och om de satsar kan det bli den största i Europa. Det är en inverstering upp mot 80 miljoner kronor – men som talesättet säger: man måste satsa för att vinna. Och med deras beräkningar har de kommit fram till att de skulle spara ungefär 70 procent av energikostnaden. Vilket betyder att de kommer spara runt sju miljoner per år, och om 10-15 år kommer investeringen ha gått i hamn. Deras investering innehåller tre delar:

  • Den första är att med hjälp av värmepumpar återvinna från luften som områdets fläktar suger ut. Det sparar cirka 30 procent av energiförbrukningen
  • Den andra är att satsa på bergvärme genom att borra 250 hål ner i 200 meters djup, och bygga en ny värmecentral med stora värmepumpar.
  • Den tredje och sista delen handlar om att köpa in en elpanna, som ska klara av de värsta köldperioderna.

De är verkligen en bostadsrätt som man kan ha som förebild. För även om de gör det, främst för att spara pengar, är det självklart viktigt ur miljöperspektivet också. Man räknar på att minska utsläppen av koldioxid med 1000 per år. Tänk vad det gör för miljön, och tänk hur mycket som skulle påverkas om fler gick i deras fotspår. Förhoppningsvis kommer det hända med tiden, vi blir ju trots allt mer och mer medvetna.