Cyklarna och miljön

Det är bra att cykla – för både kroppen, själen och miljön. Därför är det bra att cykelvägar byggs i städer, kanske särskilt i större, så folk faktiskt kan ta cykeln till jobbet och inte bilen eller trängas i kollektivtrafiken.

cykel i ställOm man inte har en bra cykel att cykla på kan man dels köpa en, kanske på https://www.cykloteket.se/ eller varför inte hyra en som så många nu gör i storstäderna runt om i landet. Bland annat i Stockholm, Göteborg och Malmö.

I Sydsvenskan kan vi läsa om hur det är fortsatt framgång för just hyrcyklarna i staden. De syns lite överallt i sommarvärmen och det visar sig att hyrcyklarna har blivit lite av en framgångsraket. Efterfrågan som de som står bakom företaget märker av har gjort så att cyklarna måste fördelas och omfördelas mellan stadsdelarna. Nu planeras det även en möjlig utökning och utvidgning av tjänsten. Det är smidigt med hyrcyklar på det sättet att man inte behöver köpa en cykel för att cykla, en utgift som är stor för många och som dessutom kan kännas jobbig eftersom det är så vanligt att cyklar stjäls. Och är man på tillfälligt besök i en stad är det extra smart med just en hyrcykel, det gör att man inte behöver låna en kompis eller använda sig av kollektivtrafik för att ta sig fram.

Vill få fler invånare att cykla till jobbet

I Dagens Nyheter kan vi läsa den fantastiska nyheten att den italienska staden Milano vill betala massvis av stadens pendlare att ta cykeln till jobbet i stället för att åka bil. Detta är bland annat på grund av att staden är en av de mest luftförorenade städerna i Norditalien. Nu vill man alltså satsa på att hitta mer hållbara miljölösningar och i detta finns inte bilen med, inte den som går av bensin och etanol i alla fall. Vi får hoppas att det varmhjärtade projektet går i hamn och ger resultat – med mindre föroreningar i luft och dessutom en bättre hälsa hos befolkningen.

  • Ibland är dock cyklister lite av ett problem, som under dessa tillfällen:
  • När det sker ombyggnationer i en stad och man ska leda cykeln, men cyklister cyklar ändå
  • Vid omläggningen av Slussen där ingen cyklist tycktes leda sin cykel
  • På smala gångvägar där cyklister och fotgängare trängs kan det vara läskigt om en person cyklar för snabbt
  • Ibland cyklar cyklisterna alldeles för djärvt ute i biltrafiken, vilket är farligt