Grön och miljömärkt mat

När man vill äta grönt så kan det vara svårt att veta vad som är grön mat med hänsyn till naturen. Fiskar av olika slag och exotisk frukt är helt klart mat med högre risk för mycket utsläpp, miljögifter och liknande. Bananer har länge varit ett livsmedel som har varit dokumenterat miljöfarligt. Fiskar av olika slag har ofta miljömärkningar om de fiskas på ett hållbart sätt för ekologin. När man rätat ut alla frågetecken för vad som är hållbart så är det lätt att söka på rätt livsmedel och tillaga fräscha recept från matklubben.

Vi i Sverige har turen att lätt kunna ta reda på information om olika livsmedel, hur näringsvärdet ser ut för olika producenter men också vad man ska välja för att få ett miljövänligare livsmedel. Allt från ägg och hur de hålls i bur, utomhus eller frigående inomhus så är det ett måste att skriva ner exakt hur djuren hålls etcetera. När man gör medvetna val om vilka varor som kan köpas så är det helt klart lättare att laga grön mat. Det finns några sätt som man kan tänka kring livsmedel:

  • Fisk har en speciell märkning för att det ska vara ett säkert livsmedel att köpa. Scampi är däremot alltid ett skaldjur som ska undvikas. Likaså odlad lax, håll utkik efter den gröna fisklistan.
  • Grönsaker är ett måste att välja kravmärkt. I dagsläget skiljer inte priserna lika mycket åt och de flesta har råd att välja eko istället. Åtminstone när man ser till hur mycket mat som slängs per år. Grönsaker är känsliga och därför har man tagit för vana att använda insektsgifter som även tar död på annat runt omkring.
  • Mjölkprodukter med kravmärket kostar oftast bara en krona mer, men det gör så mycket mer för miljön. Satsa på de ekologiska varorna som ni köper i större mängder och mer kontinuerligt. Det gör stor skillnad! Nästa steg är att laktosintoleranta också ska få njuta av ekologisk mjölk.

När du vet vilken makrill du ska välja så är det som sagt bara att gå in på matklubben och hitta fina recept som alla kan laga. Med rätt varor blir det enkelt att laga god och bra mat.