På individnivå

När det kommer till vår miljö och hur vi människor lever så är det lätt att lägga allt ansvar på politiker och makthavare och låta dem bestämma och sedan känna att vi kan klaga på deras beslut. Men, det är mycket vi som enskilda individer kan göra.

Ett stort problem som påverkar oss alla är det föränderliga klimatet. Något som river upp starka vindar och får vår värld att gå i kras. Vi i väst vill inte sänka vår levnadsstandard och dem i öst för lida för det. Om detta stora problem kan du läsa mer om i vår artikel om klimatet. Här kommer du att få åka med på en resa om vad du enkelt kan göra för att känna att du lever ett lite bättre liv och drar ditt strå till stacken som vi kallar moder jord.

Det är enkelt att vara grön

Det är enklare än vad många tror att leva ett grönare liv. Och det kan även ha en positiv ekonomisk påverkan på din ekonomi. Detta då du lär dig att både handla bättre och med det planera din mat, men även tänka på alla de små bäckarna som blir till stora sjöar i form av små saker du kan dra ner på i hemmet gällande vatten och el. Här kommer några punkter det kan vara värt att läsa och försöka ta in i ditt nya och lite mer miljövänliga liv.

  • Maten – När det kommer till maten så handlar det både om vad vi väljer att äta, handla och hur vi handlar den. Ska du tänka på plånboken men även på miljön är det viktigt att du skriver en inköpslita där du planerat upp maträtter under några dagar så du vet att det du köper kommer du inte att slänga. Genom att äta upp det vi konsumerar minskar vi koldioxidutsläppen, vilket är något otroligt viktigt. Vad som även är viktigt när det kommer till mat är att handla säsongsbaserat och tänka på att transporterna ska minska. Att även handla kravmärka varor och ekologiska produkter som är bättre både för människor och miljön gör att jorden och vi mår bättre.
  • Ekonomi – När det kommer till ekonomi och våra utgifter när det kommer till el så kan vi få ner kostnaderna otroligt mycket. Detta genom att vara uppmärksammade på att dra ut alla kontakter, stänga av strömbrytare samt att inte låta vatten bara stå och rinna. Små saker som är enkla att förändra. Det är även bra om du tänker på vad du har för fönster så att värmen hålls kvar inne, samt att du kan reglera inomhustemperaturen.
  • Livsstil – Livsstilen kanske egentligen inte är en egen punkt då den hänger ihop med alla våra val vi gör. Men vi känner att det är viktigt att den får en egen punkt då det handlar så mycket att ta ställning och att även bli en ambassadör för att sprida en sundare och mer miljövänlig livsstil vidare till sitt nätverk. Om vi lyckas med att ändra om lite i våra liv kommer det bli enklare att bygga på det gröna livet mer och mer. Och det är då som vi kan se fram emot en framtid som vi kan le mot.