Res och öppna upp ögonen

Hur mår vår värld egentligen? Och hur ser en Ringsvanslemur ut på nära håll i dess riktiga miljö?

Att läsa om klimatförändringarna i dagstidningen och se på nyheterna om Tsunamis gör att vi alltid har en viss distans till vad som händer i världen långt borta. Och, att det är vi i väst som gör så det blir problem på andra sidan klotet är något vi starkt blundar för. Visst, att ge sig ut på en långresa med flygplan är inte det mest miljövänligaste. Men om det kan bidra till att vi får en annan syn på hur vår värld ser ut så är det värt det alla gånger. Varför inte förverkliga drömresan till Mauritius eller planera in en bröllopsresa. Ja, genom att hitta resor och se världen från första parkett är det enklare att sedan förändra sitt liv. För, alla vet vi att många behöver något drastisk som får dem att vakna upp. Så, nästa gång du ska planera in en resa så tänk på att du ska lära dig om nya kulturer och om hur världen fungerar. Det kommer göra dig till en lite rikare människa. I texten ned kommer vi ta upp följande:

  • Mål för klimatförändringarna
  • Vad är egentligen ekologiskt mångfald
  • Framtiden ligger hos oss

Klimatförändringarna

Enligt en artikel ur Svd.se måste alla de rika länderna minska sina utsläpp med 10-20%. Detta för att ha chans att nå tvågradersmålet. Och om man ser till hur vi lever just nu så lutar det mot att vi kommer nå fyra grader. Vilket inte är bra. Se bara hur Arktis med dess isbjörnar mår. För att vi ska börja gå mot rätt riktning krävs det en fundamental omställning och tänka om, och tänka till, angående vårenergianvändning. Politikerna slänger ur sig långsiktiga mål som att vi 2050 ska ha minskat utsläppen med 80%. Vilket redan nu ser ut som att detta aldrig kommer att ske. Koldioxiden som vi släpper ut idag kommer att stanna i vår atmosfär i 100 år.

Biologiska mångfalden

Det finns isbjörnan på Arktis, Ringsvanslemurer på Madagaskar och knäppgökar i storstäderna som är värst av alla djur som vandrar på jorden. “Biological diversity” means the variability among living organisms from all sources including, inter alia, terrestrial, marine and other aquatic ecosystems and the ecological complexes of which they are part; this includes diversity within species, between species and of ecosystems.”  Detta är den definition som FN:s convention star bakom. Hur vår jord ser ut idag är på grund av en utveckling på 4 miljarder år. Om vi inte tar hand om våra olika arter då de dör ut för detta konsekvenser för andra arter och växter som behöver dessa för sin fortlevnad. Alla arter har sin specifika roll i ekosystemet och behövs på olika sätt. Tänk på det nästa gång du trampar ihjäl en liten spindel.

Framtiden

Alla enskilda individer bör tänka till hur de vill ha sin framtid och hur de vill leva. Men, även tänka längre än så – att tänka mer osjälviskt och hur vill jag att mina barnbarns barn ska leva. Gör vi det finns det chans för en grön framtid för både människor och djur.