Spara el med elmätare

Det finns många sätt som vi kan vara mer miljövänliga på i vardagen, och ett av de allra enklaste sätten är att sluta vara så slösaktig när det kommer till vår elförbrukning – och första steget till att minska sin elförbrukning är att installera en elmätare.

Elmätare finns för både lägenhet och villa, och kan hjälpa dig att få kontroll på din elförbrukning och sedan även hjälpa dig att minska den. Många hyres- och bostadsrättsföreningar har till exempel börjat låta sina medlemmar få börja betala för enbart sin faktiska förbrukning och inte en fast kostnad varje månad – vilket också fått fler att börja se över sina vanor och tänka mer kring slöseri med mera. Att bara installera en mätare är inte tillräckligt, utan det hela handlar om att ändra sina vanor helt enkelt. Sedan kan man även uppgradera sina prylar i hemmet till moderna energi- och elsnåla produkter. Vad man till exempel kan köpa för typ av saker är något som bland annat tidningen M3 listar:

  • Timer – som stänger av och aktiverar lampor under valda tidpunkter i stället för att de alltid är igång.
  • Rörelseaktiverad belysning – att ha lampor på när ingen är i rummet är också slöseri, varför inte installera en rörelsedetektor?
  • Moderna kyl och frys – är mer energibesparande än äldre modeller och spar mer el.
  • Skaffa smarta eluttag – köp eluttag som låter dig mäta elförbrukningen via en app och där du även kan fjärrstyra så du kan stänga av uttaget när du anser att det drar för mycket el.

Sedan finns en rad andra saker du kan göra för att dra ned på elförbrukningen. Något som energimyndigheten tipsar om är något så enkelt som att dra ur mobilladdaren ur uttaget när mobilen är färdigladdad och aldrig låta tv eller stereo stå i standby-läge. Likaså tipsar man om att sluta koka vatten på spisen och i stället använda vattenkokare och att ändra gradantalet både på termostaten i hemmet och i tvättmaskinen då lägre värme drar mindre el och energi. Sedan om du verkligen vill slå ett slag för miljön kan du göra om ditt hem till ett Smart-hem, det är något som man håller på och testar på Chalmers just nu. Där låter man studenter bo i ett hus helt fullpackat med moderna klimatsmarta och miljövänliga lösningar för en bättre framtid, vilket man kan läsa mer om i ett reportage som Ny Teknik gjort.