Vi lever över våra tillgångar

Oavsett var vi befinner oss i livet, vart vi befinner och och hur mycket kulturella, sociala eller ekonomiska tillgångar vi människor har så har vi alla minst en sak gemensamt: vi lever över vår jords tillgångar.

Att ens privatekonomi är i gungning och vi lever över våra tillgångar kan vi justera genom att låna pengar av nära och kära eller genom att ta ett lån. Men när jorden börjar vibrera och säga ifrån genom jordbävningar tsunamis eller stormar är det inte så mycket vi kan göra än att stå och se på och försöka rädda det som räddas kan. För vi kan inte låna planeten Mars i några år för att hoppa dit och låta jorden få återhämta sig. Vad det handlar om är att vi människor måste inse vidden av vad det betyder att vi år efter år lever över våra tillgångar och vi borde, om vi inte redan är det, bli rädda!

Earth overshoot day

Varje år har forskare nu börjat räkna ut när vi på året börjar leva på lånade tillgångar när det kommer till vår jord, alltså när vi förbrukar mer av jordens resurser än vad den kan återhämta sig med. Det skrämmande är att det datumet ligger nu i augusti månad och för varje år skjuts datumet fram tre eller fler dagar. Vilket betyder att vi nu i slutet av oktober ha levt på lånade resurser i snart tre månader. Något som inte är hållbart. Men det finns mycket som man kan göra som enskild individ.

  • Först och främst handlar det om att vi människor måste se att varje lite del är något i det stora hela. Om vi alla hjälps åt till att leva lite mer långsiktigt och ekologiskt grönt så kommer vi att kunna se en positiv trend.
  • Vi måste bli bättre på att återvinna våra avfall som vi tidigare skrivit om, samt att verkligen ha en förståelse för varför vi gör det, då blir det även så mycket enklare att även få andra att börja med dessa bättre vanor.
  • Vi måste skära ner på vår konsumtion för att ge alla världens människor chans till att komma ikapp.